Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy to podobnie do babki tradycyjne ciasto wielkanocne. Dlatego dla wielu bez mazurka Wielkanoc nie istnieje 😉 Więc warto przygotować dla siebie i swoich bliskich to pyszne ciasto na Święta.

Smok poleca też mazurek żytni z masą pomarańczową. Oba razem nie tylko będą pięknie wyglądać na wielkanocnym stole, ale też pomogą zachować równowagę w „przesłodzeniu” świątecznymi wypiekami.

Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy

Czas przygotowania: 1 godzina, 20 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 15 minut/y

Czas całkowity: 1 godzina, 35 minut/y

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 110g masła,
  • 3,5 łyżki cukru,
  • 1 żółtko,
  • sól,
  • 1 puszka masy kajmakowej,
  • orzechy i morele do dekolacji.

Przygotowanie:

  1. Mąkę, masło w kawałkach, cukier, żółtko i sól wymieszaj, zagnieć ciasto.
  2. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
  3. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i wykleić nim formę do pieczenia (uprzednio można je wstępnie rozwałkować).
  4. Piec 15 minut w 180st.
  5. Po ostygnięciu nałożyć masę kajmakową.
  6. Ozdobić orzechami i morelami.

Smocze porady:

Jeżeli ciasto nie będzie się kleić, należy dodać odrobinę wody.

https://www.bardzogrubysmok.pl/mazurek-kajmakowy/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *