Sałatka śledziowa z fasolką

Idealna sałatka na Wielki Piątek, ale nie tylko. Sałatka śledziowa z fasolką zasmakuje nawet osobom, które nie są fanami ryb. Ogórek nadaje jej wyrazistego smaku. Natomiast czerwona fasolka jest pysznym wypełniaczem, dzięki któremu sałatka jest bardzo syta.

Sałatka śledziowa z fasolką

Sałatka śledziowa

Czas przygotowania: 10 minut/y

Czas całkowity: 10 minut/y

Porcje: 3

Składniki:

  • 6 płatów śledziowych w oleju,
  • 4 duże cebule,
  • 6 ogórków konserwowych,
  • 2 łyżki słonecznika,
  • puszka fasolki czerwonej,
  • 3 łyżki wody,
  • 3 lyżki oleju,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 1/2 łyżeczki tymianku

Przygotowanie:

  1. Śledzie pokroić w kostkę.
  2. 3 cebule pokroić w piórka i zeszklić na patelni. 1 cebulę pokroić w kosteczkę.
  3. Ogórki pokroić w kostkę.
  4. Odcedzić fasolkę z puszki.
  5. Śledzie, cebulę, ogórki, fasolkę i słonecznik wymieszać.
  6. Przygotować sos: wymieszać wodę, olej, tymianek i musztardę.
  7. Dodać sos do sałatki. Wymieszać.
https://www.bardzogrubysmok.pl/salatka-sledziowa-z-fasolka/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *