Kurczak w soku pomarańczowym i sezamie

wpis w: dania mięsne, obiady | 0

Lubicie kuchnię chińską? Lubicie słodkawe smaki? Kurczak w soku pomarańczowym i sezamie na pewno Wam zasmakuje, a przy tym zaskoczy łatwością przygotowania.

Dla fanów kurczaka z różnych stron świata Smok poleca też kurczaka po hiszpańsku.

Kurczak w soku pomarańczowym i sezamie

Kurczak z sezamem

Czas przygotowania: 20 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 20 minut/y

Czas całkowity: 40 minut/y

Porcje: 4

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • pieprz, czosnek granulowany, odrobina imbiru,
  • 1,5 szklanki soku pomarańczowego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • sezam.

Przygotowanie:

  1. Sos sojowy wymieszać z pieprzem, czosnkiem i imbirem.
  2. Kurczaka umyć i pokroić w kosteczkę, marynować w sosie sojowym ok 10 minut.
  3. Dosypać łyżkę mąki ziemniaczanej i oblepić nią kawałki kurczaka.
  4. Tak przygotowanego kurczaka podsmażyć na patelni.
  5. Dolać sos pomarańczowy (pół szklanki soku zostawić) zmieszany z miodem.
  6. Do pozostałego soku wsypać resztę mąki ziemniaczanej i wymieszać. Wlać do kurczaka pod koniec duszenia.
  7. Podgrzewać aż zgęstnieje.
  8. Wsypać sezam i wymieszać.
https://www.bardzogrubysmok.pl/kurczak-w-soku-pomaranczowym-i-sezamie/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *