Kurczak po hiszpańsku

Kurczak po hiszpańsku to pyszny kurczak w sosie pomidorowym. To danie sprawi, że poczujecie się jak w słonecznej Hiszpanii.

Dlatego warto przygotować je i zaskoczyć całą rodzinę. Idealnie komponuje się z ryżem lub kaszką.

Kurczak po hiszpańsku

kurczak po hiszpańsku

Porcje: 4

Składniki:

  • 4 piersi kurczaka,
  • 10 dag szynki/boczku,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 duża cebula posiekana,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki chili,
  • 1 szklanka pomidorów z puszki,
  • olej, sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzany olej układać piersi z kurczaka - smażyć ok 3 minuty. Wyciągnąć.
  2. Do oleju dodać szynkę i podsmażyć.
  3. Dodać paprykę i cebulę, smażyć 3 minuty.
  4. Dodać czosnek, pomidory i przyprawy. Zagotować.
  5. Włożyć mięso i dusić do miękkości.

Smocze porady:

Warto użyć głębokiej patelni lub rondla, żeby nie mieć dużo zmywania..

https://www.bardzogrubysmok.pl/kurczak-po-hiszpansku/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *