Kurczak azjatycki

wpis w: dania mięsne | 0

Jeżeli macie ochotę spróbować azjatyckich smaków, ale w upolszczonej wersji, to kurczak azjatycki poleca się na obiad.

Kurczak azjatycki

Kurczak azjatycki

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 cm korzenia imbiru,
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 łyżka ketchupu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego lub tahini
  • 1 łyżka sezamu
  • sól, pieprz
  • olej

Przygotowanie:

  1. Filety z kurczaka pokroić w kostkę.
  2. W misce wymieszać mąkę, mąkę ziemniaczaną, wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, starty na tarce 1 cm obranego imbiru, sól i pieprz.
  3. Dodać kurczaka do miski, wymieszać, żeby się oblepił panierką.
  4. Smażyć kawałki kurczaka na oleju na patelni (uważać, żeby się nie posklejały) po ok 8 minut z obu stron.
  5. W międzyczasie w garnku zmieszać przeciśnięte przez praskę pozostałe ząbki czosnku, starty na tarce 1 cm imbiru, ocet, miód, drobniutko pokrojoną paprykę chili, ketchup, sos sojowy i olej sezamowy.
  6. Zagotować sos co chwilę mieszając.
  7. Usmażone kawałki kurczaka włożyć do garnka z gorącym sosem. Posypać sezamem. Dobrze wymieszać.
https://www.bardzogrubysmok.pl/kurczak-azjatycki/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *