Kotlety schabowe

wpis w: dania mięsne, obiady | 1

Kotlety schabowe to klasyka klasyki i najbardziej polskie danie. U wielu gości na talerzach podczas niedzielnych obiadów. Ten przepis po prostu trzeba znać 🙂

Kotlety schabowe

kotlety

Czas przygotowania: 10 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 16 minut/y

Czas całkowity: 26 minut/y

Porcje: 6

Składniki:

  • 6 plastrów schabu wieprzowego,
  • 2 jajka,
  • mąka,
  • bułka tarta,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Plastry schabu wieprzowego roztłuc tłuczkiem aby były cienkie,
  2. Obtoczyć schab w mące.
  3. Wymoczyć obtoczony schab w rozbełtanych jajkach.
  4. Obtoczyć dobrze w bułce tartej.
  5. Smażyć na oleju po ok 8 minut z każdej strony aż panierka będzie złocista i chrupiąca.
https://www.bardzogrubysmok.pl/kotlety-schabowe/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *