Tort bananowy

wpis w: desery, owoce, torty | 0

Tort bananowy z galaretką jest co prawda trochę praco- i czasochłonny, jednak naprawdę warto go przygotować na naszą uroczystość.

Tort bananowy

Tort bananowy

Porcje: duża tortownica

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 płaskie łyżki kakao,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sól,
  • sok z 4 cytryn,
  • zimna, przegotowana woda,
  • 4 łyżki dżemu wiśniowego,
  • 8 bananów,
  • 3 paczuszki galaretki cytrynowej,
  • 500 ml śmietanki 30%,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka żelatyny,
  • 3 kostki czekolady gorzkiej,
  • 250g serka mascarpone.

Przygotowanie:

  1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno.
  2. Dodać cukier i miksować na najwyższych obrotach.
  3. Dodać żółtka, miksować na średnich obrotach.
  4. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Całość wymieszać delikatnie.
  5. Piec 30 minut w 180st.
  6. Biszkopt wystudzić i przeciąć na dwa blaty.
  7. Przygotować poncz: 8 łyżek zimnej, przegotowanej wody zmieszać z 3 łyżkami soku z cytryny.
  8. Spodni blat pokropić ponczem i posmarować dżemem.
  9. W osobnym naczyniu galaretki zalać litrem gorącej wody. Wymieszać dokładnie i odczekać aż zacznie tężeć.
  10. Banany obrać i przeciąć na pół. Ułożyć na cieście i pokropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
  11. Zalać banany tężejącą już galaretką. Wstawić ciasto do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki.
  12. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Zostawić do ostygnięcia (ale ma być wciąż płynna).
  13. 350ml śmietanki ubić z 2 łyżkami cukru pudru. Do masy po łyżeczce dodawać ostudzoną żelatynę i zmiksować razem.
  14. Dodać startą na tarce czekoladę. Wymieszać z resztą masy.
  15. Masę śmietanową wyłożyć na wyjęty z lodówki tort.
  16. Na masie delikatnie ułożyć wierzchni blat ciasta.
  17. Przygotować drugą porcję ponczu: 8 łyżek zimnej, przegotowanej wody zmieszać z 3 łyżkami soku z cytryny.
  18. Zwilżyć ponczem wierzch ciasta. Włożyć do lodówki.
  19. Zmiksować razem 150ml śmietanki i serek mascarpone. Dosypać 2 łyżki cukru pudru i razem wymieszać.
  20. Krem rozprowadzić po wierzchu tortu.
  21. Tort schładzać w lodówce przez kilka godzin przed podaniem.
https://www.bardzogrubysmok.pl/tort-bananowy/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *