Karczek wieprzowy na parze

wpis w: dania mięsne | 0

Jeżeli lubicie mięsne obiady i lubicie przygotowywać dania na parze, karczek wieprzowy na parze to strzał w dziesiątkę! Pyszny i robi się niemal sam.

Karczek wieprzowy na parze

karczek na parze

Składniki:

  • 5 plastrów karczku wieprzowego,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 5 grzybów suszonych,
  • 500ml wody,
  • 3 łyżki oleju,
  • papryka słodka,
  • odrobina papryki ostrej,
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Wszystkie plastry karczku przyprawić dokładnie solą, pieprzem i papryką i nasmarować olejem.
  2. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
  3. Cebulę i czosnek obrać i pokroić drobno (czosnek można przecisnąć przez praskę).
  4. Do garnka wlać wodę. Dodać rozdrobnione cebulę i czosnek, koncentrat pomidorowy i grzyby.
  5. Gotować na parze nad tą wodą plastry karczku przez ok 40 minut.
  6. Wodę spod karczku zmiksować - powstanie sos.
  7. Podawać plastry karczku polane sosem.
https://www.bardzogrubysmok.pl/karczek-wieprzowy-na-parze/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *