Gofry cukiniowo-marchewkowe

Gofry cukiniowo-marchewkowe sprawdzą się super zarówno na bezmięsny obiad, jak i na kolację, podwieczorek, drugie śniadanie albo po prostu niesłodką przekąskę.

Gofry cukiniowo-marchewkowe

Gofry cukiniowo-marchewkowe

Składniki:

  • 2 małe cukinie
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1,25 szklanki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • słodka papryka, ostra papryka
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach cukinię i marchewkę.
  2. Cebulę pokroić w kosteczkę.
  3. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  4. Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka, dodać trochę mąki.
  5. Rozgrzać gofrownicę (jeżeli można sterować temperaturą, to ustawić największą). Delikatnie posmarować kratkę olejem.
  6. Nakładać na gofrownicę równe porcje masy łyżką lub chochelką i piec ok 8-9 minut.

Smocze porady:

Podawać ciepłe najlepiej z sosem, np. sosem czosnkowym lub sosem porowo-rzodkiewkowym.

https://www.bardzogrubysmok.pl/gofry-cukiniowo-marchewkowe/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *