Ciasteczka migdałowo-cytrynowe

Ciasteczka migdałowo-cytrynowe urzekają swoim cytrusowym, lekko kwaskowym smakiem. Przypadną do gustu każdemu łasuchowi, który nie lubi zbyt słodkich deserów.

Ciasteczka migdałowo-cytrynowe

Ciasteczka migdałowo-cytrynowe

Czas przygotowania: 30 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 10 minut/y

Czas całkowity: 40 minut/y

Porcje: ok 120 ciasteczek

Składniki:

  • 1 szklanka zmielonych migdałów,
  • 2 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • skórka i sok z 2 cytryn,
  • skórka z pomarańczy,
  • sól

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wymieszać razem.
  2. Zagnieść ciasto.
  3. Rozwałkować ciasto i wycinać ciasteczka za pomocą foremek.
  4. Piec na blasze 10 minut w 180st.

Smocze porady:

Ciasto jest dość mocno lepiące, więc ciężko się je wałkuje - można brać po kawałku i rozklepywać dłonią na stolnicy.

https://www.bardzogrubysmok.pl/ciasteczka-migdalowo-cytrynowe/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *