Ciasteczka czekoladowo-migdałowe

Jeżeli tylko lubicie czekoladę i migdały, ta propozycja będzie idealna dla Was. Ciasteczka czekoladowo-migdałowe po upieczeniu są pyszne, mocno czekoladowe i mięciutkie.

Ciasteczka czekoladowo-migdałowe

Ciasteczka czekoladowo-migdałowe

Czas przygotowania: 40 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 6 minut/y

Czas całkowity: 46 minut/y

Porcje: ok 40 sztuk

Składniki:

  • białka z 2 jajek,
  • 10 łyżek cukru,
  • 1 gorzka czekolada 100g,
  • 250g mielonych migdałów,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyzki kakao,
  • szczypta cynamonu,
  • kieliszek soku/syropu malinowego,
  • kieliszek wódki,
  • sól

Przygotowanie:

  1. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, przestudzić lekko.
  2. Ubić białka jajek.
  3. Zmieszać białka jajek z roztopioną czekoladą.
  4. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać.
  5. Rozwałkować ciasto na grubość ok 0,5-1cm.
  6. Wycinać ciasteczka za pomocą foremek.
  7. Piec 5-6 minut w 220st.

Smocze porady:

Sok malinowy i wódkę można zastąpić malinówką (lub wiśniówką wedle gustów).

https://www.bardzogrubysmok.pl/ciasteczka-czekoladowo-migdalowe/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *