Chleb pszenny na zakwasie

wpis w: chleby, inne, śniadania | 2

Chleb pszenny na zakwasie to pyszny chleb, który zachwyci całą Twoją Rodzinę!

Jak już udało nam się otrzymać zakwas, możemy przystąpić do wypieku chleba. Dzięki własnemu chlebowi unikniemy zbytecznych wycieczek do piekarni w czasie epidemii. A i w innych czasach własny wypiek na pewno będzie smakowity i chętnie spożywany.

Chleb pszenny na zakwasie

Chleb pszenny na zakwasie

Czas przygotowania: 6 godzin/y, 20 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 35 minut/y

Czas całkowity: 6 godzin/y, 55 minut/y

Porcje: 1 bochenek

Składniki:

  • • ok 300 g zakwasu pszennego,
  • • 250 g wody,
  • • 500 g maki pszennej,
  • • 1 łyżka soli

Przygotowanie:

  1. Zakwas wymieszać z wodą.
  2. Dodać mąkę i sól. Zagnieść ciasto – powinno być elastyczne.
  3. Wyrobione ciasto przełożyć do miski dobrze wysmarowanej oliwą i przykryć.
  4. Odstawić na 3 godziny w ciepłym miejscu, przy czym co godzinę należy ciasto odgazować – ciasto zrobi się bardziej sprężyste.
  5. Przełożyć ciasto na papier do pieczenia posypany mąką (przykryć miską w zależności od kształtu, jaki chcemy nadać naszemu chlebowi), przykryć i odstawić na kolejne 3 godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  6. Wyrośnięty bochenek naciąć w kilku miejscach (niegłęboko). Razem z papierem do pieczenia przełożyć na rozgrzaną blachę w piekarniku.
  7. Piec 10 minut w 240st. (program góra-dół) na blasze. Następnie piec jeszcze ok 25 minut w 220st.

Smocze porady:

Podczas wyrabiania i odgazowywania podsypywać jedynie małą ilością mąki - nie dodawać za dużo mąki, bo chleb stanie się za bardzo zbity po upieczeniu.

Można piec w formie/keksówce. Wtedy ciasto po wyrobieniu i odgazowaniu od razu wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, żeby chleb nabierał już takiego kształtu.

https://www.bardzogrubysmok.pl/chleb-pszenny-na-zakwasie/

2 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *