Rogaliki orzechowo-banowe

wpis w: ciasteczka, desery | 0

Masz przejrzałe banany i nie wiesz, co z nimi zrobić? Nie wyrzucaj ich, tylko wykorzystaj do zrobienia pysznych rogalików. Rogaliki orzechowo-banowe z pewnością zasmakują i dużym i małym!

Rogaliki orzechowo-bananowe

Rogaliki orzechowo-bananowe

Czas przygotowania: 15 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 15 minut/y

Czas całkowity: 30 minut/y

Porcje: 80 rogalików

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich,
  • 100 g masła w kawałkach,
  • 3 duże dojrzałe banany,
  • 1 jajko.

Przygotowanie:

  1. Zmieszać ze sobą wszystkie suche składniki.
  2. Dodać posiekane masło, jajko i banany.
  3. Zagnieść ciasto aż będzie sprężyste.
  4. Ciasto podzielić na 10 części.
  5. Każdą część rozwałkować na kształt koła i podzielić na ósemki.
  6. Z każdej ósemki otrzymuje się „trójkąt”, z którego należy uformować rogalika: zwijać od najkrótszej „podstawy trójkąta” (tej na obwodzie koła) w kierunku przeciwległego wierzchołka.
  7. Oba rogi rogalika zakleić (każdy osobno).
  8. Pic ok 15 minut w 180st.

Smocze porady:

Ciasto do wałkowania najlepiej uformować w kulkę, po czym wstępnie rozgnieść ręką - dzięki temu łatwiej będzie otrzymać koło z ciasta.

Liczbę porcji ciasta oraz liczbę podziałów okręgu można modyfikować w zależności od preferencji, jak duże rogaliki chcemy osiągnąć.

https://www.bardzogrubysmok.pl/rogaliki-orzechowo-banowe/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *