Jeżeli lubicie mięsne obiady i lubicie przygotowywać dania na parze, karczek wieprzowy na parze to strzał w dziesiątkę! Pyszny i robi się niemal sam.
Karczek wieprzowy na parze
    
                  
              
Składniki:
- 5 plastrów karczku wieprzowego,
 - 2 cebule,
 - 3 ząbki czosnku,
 - łyżka koncentratu pomidorowego,
 - 5 grzybów suszonych,
 - 500ml wody,
 - 3 łyżki oleju,
 - papryka słodka,
 - odrobina papryki ostrej,
 - sól, pieprz
 
Przygotowanie:
- Wszystkie plastry karczku przyprawić dokładnie solą, pieprzem i papryką i nasmarować olejem.
 - Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
 - Cebulę i czosnek obrać i pokroić drobno (czosnek można przecisnąć przez praskę).
 - Do garnka wlać wodę. Dodać rozdrobnione cebulę i czosnek, koncentrat pomidorowy i grzyby.
 - Gotować na parze nad tą wodą plastry karczku przez ok 40 minut.
 - Wodę spod karczku zmiksować - powstanie sos.
 - Podawać plastry karczku polane sosem.
 
															
		
Dodaj komentarz