Jak sezon na grzyby to koniecznie trzeba zrobić i zjeść schab w sosie z prawdzików!
Schab w sosie z prawdzików
    
                  
              
Składniki:
- ok 10 świeżych prawdzików (lub więcej wedle uznania),
 - 9 plastrów schabu,
 - 2 cebule,
 - olej,
 - odrobina masła,
 - 1 kostka rosołowa warzywna,
 - majeranek, bazylia,
 - sól, pieprz,
 - 1/2 szklanki śmietany
 - 1/4 szklanki wody
 - 1 łyżka mąki
 
Przygotowanie:
- Schab lekko rozbić, doprawić z obu stron solą i pieprzem. Obsmażyć z obu stron na oleju w garnku. Wyjąć.
 - Grzyby oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.
 - Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
 - W garnku roztopić masło. Zeszklić na nim cebulę i podsmażyć grzyby.
 - Dodać schab. Dusić razem.
 - W wodzie rozpuścić kostkę rosołową. Wlać do garnka. Dusić razem całość ok 20 minut.
 - Osobno wymieszać śmietanę z przyprawami i mąką. Wlać do garnka i dusić całość razem jeszcze chwilę.
 



															
		
Dodaj komentarz