Żeberka po meksykańsku na parze

wpis w: dania mięsne | 0

Żeberka po meksykańsku na parze to pyszne, zdrowe danie, na które warto poświęcić czas, żeby je przygotować.

Żeberka po meksykańsku na parze

Żeberka po meksykańsku na parze

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 5 ziaren pieprzu czarnego,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżeczki oregano,
  • pół łyżeczki tymianku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 papryczki chili bez gniazd nasiennych,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1400 g wody,
  • 30 g octu balsamicznego,
  • 3 łyżeczki soli,
  • ok 1kg żeberek wieprzowych, z kością,
  • 2 pomidory,
  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 4 liście laurowe,
  • 4 ziarenka kolendry

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokroić drobno w kostkę.
  2. Żeberka pokroić na kawałki (po 3 kostki).
  3. Nalać 1 szklankę wody. Dodać ziele angielskie, pieprz, cynamon, oregano, tymianek, czosnek, cebulę, papryczki chili, ocet balsamiczny i oliwę.
  4. Całość zblendować i gotować ok 10 minut.
  5. Tak przygotowaną marynatą wysmmaroważ żeberka w misce. Odstawić.
  6. Do garnka wlać resztę wody. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, ciecierzycę, liście laurowe i kolendrę. Na tym gotować na parze żeberka przez 2 godziny.
  7. Sos z gotowania przelać do miski.
  8. Żeberka podawać na ciepło z sosem i tortillami.
https://www.bardzogrubysmok.pl/zeberka-po-meksykansku-na-parze/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *