Tiramisu

wpis w: bez pieczenia, ciasta | 0

Tiramisu to chyba klasyk kawowych ciast, a już na pewno jest to jedno z najbardziej popularnych deserów kuchni włoskiej. Palce lizać!

Tiramisu

tiramisu

Czas przygotowania: 20 minut/y

Czas całkowity: 20 minut/y

Składniki:

  • biszkopt przecięty na dwa blaty lub biszkopciki,
  • 250g serka mascarpone,
  • 250ml śmietanki 30%,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • pół szklanki kawy,
  • odrobina rumu lub amaretto,
  • kakao do posypania.

Przygotowanie:

  1. Ubić śmietanę.
  2. Dodawać stopniowo mascarpone i cukier puder.
  3. Kawę wymieszać z odrobiną rumu lub amaretto.
  4. Biszkopciki ułożyć na dnie tortownicy (lub 1 blat biszkoptu) i nasączyć połową przygotowanej kawy.
  5. Na dolną warstwę ułożyć połowę masy śmietanowej.
  6. Ułożyć drugą warstwę biszkoptu/biszkopcików i nasączyć resztą kawy.
  7. Rozłożyć resztę masy śmietanowej.
  8. Posypać kakaem przez sitko.
  9. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin przed podaniem.
https://www.bardzogrubysmok.pl/tiramisu/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *