Słodkie bułeczki z marmoladą

Domowe drożdżowe bułeczki z marmoladą to gwarancja pysznych drożdżówek! Sprawdzą się idealnie na wycieczkę w góry, spacer do lasu czy też jako drugie śniadanie do pracy i szkoły.

Smok ostrzega, że przygotowanie ich wymaga pewnej dozy cierpliwości, ale gwarantuje, że warto.

Słodkie bułeczki z marmoladą

Słodkie bułeczki z marmoladą

Czas przygotowania: 1 godzina, 30 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 25 minut/y

Czas całkowity: 1 godzina, 55 minut/y

Porcje: ok 55 sztuk

Składniki:

  • 0,5kg mąki pszennej (+ trochę mąki do podsypywania),
  • 10dkg świeżych drożdży,
  • 2 jajka,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • niecałe pół szklanki oleju lub rozpuszczonego masła,
  • sól,
  • 2 słoiki marmolady w ulubionym smaku.

Przygotowanie:

  1. W 0,5 szklanki CIEPŁEGO mleka i 2 łyżkach cukru rozpuścić drożdże.
  2. Po ok 10 minutach rozczyn powinien się spienić.
  3. Do misko wsypać mąkę, cukier, 1 roztrzepane jajko, sól, rozczyn i 0,5 szklanki mleka.
  4. Wyrobić ciasto.
  5. Pod koniec wyrabiania dodać olej/rozpuszczone masło.
  6. Odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  7. Po wyrośnięciu rozwałkować.
  8. Wykrawać krążki szklanką.
  9. Na każdy krążek kłaść marmoladę i dokładnie zlepić (uważać, żeby marmolada nie znalazła się w miejscu zlepienia).
  10. Pozostałe jajko roztrzepać i zmieszać z pozostałym mlekiem.
  11. Posmarować bułki mieszaniną jajka z mlekiem.
  12. Układać na blasze przykrytej papierem do pieczenia zlepioną stroną do dołu.
  13. Piec 25 minut w 180st.
https://www.bardzogrubysmok.pl/slodkie-buleczki-z-marmolada/

Domowa Piekarnia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *