Ryż w sosie pomidorowo-marchewkowym

Ryż w sosie pomidorowo-marchewkowym to lekkie danie, które pasować będzie na obiad w każdej porze roku. W ten sposób przemycicie swoim dzieciom trochę warzyw, nawet jeżeli ich nie lubią.

Ryż w sosie pomidorowo-marchewkowym

Ryż w sosie pomidorowo-marchewkowym

Czas przygotowania: 15 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 25 minut/y

Czas całkowity: 40 minut/y

Porcje: 3

Składniki:

  • 100 g ryżu
  • 5 marchewek,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 200 g szynki,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 nieduża cebula,
  • natka pietruszki.
  • olej,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ugotować ryż.
  2. W międzyczasie marchewkę pokroić na plasterki. Podgotować, żeby zmiękła.
  3. Cebulę i natkę pietruszki pokroić drobno.
  4. Podsmażyć na oleju.
  5. Do marchewki wlać pomidory z puszki. Dodać cebulę, pietruszkę i przyprawy. Całość podgotować.
  6. Szynkę pokroić na niewielkie kawałki.
  7. Do sosu dodać szynkę i ugotowany ryż. Całość wymieszać.
https://www.bardzogrubysmok.pl/ryz-w-sosie-pomidorowo-marchewkowym/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *