Pierogi z jabłkami

wpis w: dania mączne, owoce | 0

W sezonie jabłkowym, gdy drzewa obrodzą, czasami aż zaczyna brakować pomysłów, jak jeszcze ten pyszny owoc można wykorzystać. Smok poleca więc pierogi z jabłkami. Ta mniej typowa propozycja pierogowa na pewno przypadnie Wam do gustu.

Pierogi z jabłkami

pierogi z jabłkami

Porcje: ok 45 sztuk

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki gorącej wody,
  • łyżka oleju,
  • jajko,
  • łyżeczka soli,
  • 5 jabłek,
  • cynamon, cukier.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki ze sobą zmieszać.
  2. Wyrobić ciasto.
  3. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. W razie potrzeby dosypać trochę mąki lub dolać trochę wody.
  4. Wyrobione ciasto odstawić do lodówki na 10 minut. Po tym czasie będzie gotowe do wałkowania.
  5. Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce.
  6. Jabłka zmieszać z cynamonem i [ewentualnie] cukrem.
  7. Rozwałkować ciasto pierogowe.
  8. Wycinać z ciasta koła za pomocą szklanki.
  9. Kłaść masę jabłeczną na środku koła z ciasta.
  10. Zagniatać ciasto z farszem w kształt pierogów.
  11. Gotowe pierogi wrzucać do gotującej się osolonej wody. Gotować przez ok 7 minut po wypłynięciu ich na powierzchnię.
https://www.bardzogrubysmok.pl/pierogi-z-jablkami/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *