Ryż w sosie pomidorowo-marchewkowym to lekkie danie, które pasować będzie na obiad w każdej porze roku. W ten sposób przemycicie swoim dzieciom trochę warzyw, nawet jeżeli ich nie lubią.
Ryż w sosie pomidorowo-marchewkowym
    
                  
              
Składniki:
- 100 g ryżu
 - 5 marchewek,
 - 1 puszka krojonych pomidorów,
 - 200 g szynki,
 - 1 szklanka wody,
 - 1 nieduża cebula,
 - natka pietruszki.
 - olej,
 - sól, pieprz.
 
Przygotowanie:
- Ugotować ryż.
 - W międzyczasie marchewkę pokroić na plasterki. Podgotować, żeby zmiękła.
 - Cebulę i natkę pietruszki pokroić drobno.
 - Podsmażyć na oleju.
 - Do marchewki wlać pomidory z puszki. Dodać cebulę, pietruszkę i przyprawy. Całość podgotować.
 - Szynkę pokroić na niewielkie kawałki.
 - Do sosu dodać szynkę i ugotowany ryż. Całość wymieszać.
 
															
		
Dodaj komentarz