Pierogi z makiem

Pierogi z makiem to u wielu jest jedna z 12 potraw wigilijnych. Może i Wy się skusicie na taką pyszną tradycję jedzeniową?

Pierogi z makiem

pierogi z makiem

Porcje: ok 100 pierożków

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki wody,
  • łyżeczka soli,
  • 100g maku,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 łyżka masła,
  • 2-3 łyżki miodu,
  • garść drobno pokrojonych orzechów,
  • garść pokrojonych rodzynek

Przygotowanie:

  1. Z mąki, wody i soli wyrobić ciasto. Wyrabiać kilka minut na stolnicy.
  2. Zagrzać mleko. Wsypać do niego mak, bakalie, masło i miód. Gotować ok 20-30 minut.
  3. Ciasto rozwałkowywać na ok 2mm. Wycinać szklanką kółka.
  4. Nakładać farsz łyżeczką.
  5. Zlepiać brzegi kółek ciasta dobrze, uważać, żeby nie wypłynął farsz. Jeżeli się nie lepi, posmarować delikatnie wodą.
  6. Wrzucić do gotującej się wody.
  7. Gotować ok 3 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
  8. Podawać polane masełkiem.
https://www.bardzogrubysmok.pl/pierogi-z-makiem/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *