Lekki tort z batonikami Princessa

wpis w: desery, torty | 0

Lekki tort z batonikami Princessa będzie idealny na wspólne świętowanie w okresie letnim niezależnie od okazji. W wakacje przecież wszyscy lubimy zajadać się owocami. Nie jest też zbyt słodki, więc sprawdzi się nawet w czasie dużych upałów.

Biszkopt wykonujemy z użyciem przepisu podstawowego.

Tort z batonikami Princessa

Lekki tort z owocami

Składniki:

  • BISZKOPT: 5 jajek, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki wody, sól,
  • MASA ŚMIETANOWA: 500ml śmietanki 30%, serek mascarpone, 2 batoniki princessa,
  • OWOCE: borówki i maliny,

Przygotowanie:

  1. BISZKOPT: Białka ubić na sztywno z cukrem.
  2. Następnie dodać po jednym żółtku i dalej miksować.
  3. Dodać wodę, proszek do pieczenia oraz 1/2 szklanki cukru i miksować na niskich obrotach.
  4. Piec 40min w 175st.
  5. MASA ŚMIETANOWA: Ubić śmietankę. W razie potrzeby dodać śmietan-fix. Na koniec dodać serek mascarpone. Dodać pokruszone batoniki i delikatnie wymieszać.
  6. Nałożyć warstwami połowę dżemu i połowę masy śmietanowej na spód biszkoptowy.
  7. Przykryć drugą warstwą biszkoptu. Nałożyć resztą dżemu, na to resztę masy śmietanowej. Ułożyć owoce.
  8. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Smocze porady:

Biszkopt wykonujemy z użyciem przepisu podstawowego.

https://www.bardzogrubysmok.pl/lekki-tort-z-batonikami-princessa/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *