Kurczak teriyaki z warzywami

wpis w: dania mięsne, warzywa | 0

Kurczak teriyaki z warzywami to propozycja dla każdego fana potraw inspirowanych kuchnią azjatycką. Smacznego!

Kurczak teriyaki z warzywami

Kurczak teriyaki z warzywami

Porcje: 4-5

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • ewentualnie trochę dynii
  • 2 łyżki mąki
  • sezam
  • sól, pieprz
  • 6 łyżek sosu teriyaki
  • oliwa

Przygotowanie:

  1. Filety z kurczaka pokroić w kostkę. Posolić, popieprzyć, oprószyć mąką.
  2. Podsmażyć mięso na patelni na oliwie. Po podsmażeniu przełożyć do miski.
  3. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Zeszklić na patelni.
  4. Marchewkę, cukinię i kawałek dyni obrać i pokroić w kostkę.
  5. Z papryki usunąć gniazdo nasienne. Pokroić w kostkę.
  6. Dodać warzywa do cebuli na patelni. Smażyć do momentu aż zmiękną.
  7. Dodać usmażonego kurczaka.
  8. Dodać sos teriyaki. Dusić całość razem.
  9. Posypać sezamem. Wymieszać.
https://www.bardzogrubysmok.pl/kurczak-teriyaki-z-warzywami/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *