Karczek wieprzowy w sosie własnym

wpis w: dania mięsne | 0

Karczek wieprzowy w sosie własnym to prosta klasyka gatunku. Pasuje do każdej surówki, sałatki lub warzyw.

Karczek wieprzowy w sosie własnym

karczek wieprzowy w sosie wlasnym

Porcje: 4

Składniki:

  • 4 plastry karczku,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1,5 szklanki wody,
  • 1 cebula,
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • łyżeczka papryki ostrej,
  • sól, pieprz,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • olej.

Przygotowanie:

  1. Karczek przyprawić i obsmażyć z obu stron na oleju. Wyjąć z garnka.
  2. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić w garnku.
  3. Do cebuli włożyć karczek. Wlać wodę. Wrzucić ziele angielskie i liście laurowe.
  4. Dusić ok 45 minut.
  5. Zagęścić sos mąką.
https://www.bardzogrubysmok.pl/karczek-wieprzowy-w-sosie-wlasnym/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *