Syrop cytrynowo-imbirowy z miodem do herbaty

wpis w: napoje | 2

Syrop cytrynowo-imbirowy to pyszny, a przede wszystkim pełny witamin dodatek do herbaty. Świetny pomysł na wspomaganie odporności jesienią i zimą.

Syrop cytrynowo-imbirowy

Syrop cytrynowo-imbirowy

Czas przygotowania: 30 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 20 minut/y

Czas całkowity: 50 minut/y

Porcje: 4 słoiczki

Składniki:

  • nieduży korzeń imbiru,
  • 0,5l wody,
  • 4 cytryny,
  • 10 łyżek miodu (lub wedle uznania)

Przygotowanie:

  1. Obrać imbir. Pokroić na nieduże kawałki.
  2. Wrzucić kawałki imbiru do garnka. Zalać wodą.
  3. Gotować na wolnym ogniu ok 20 minut.
  4. W międzyczasie wycisnąć sok z cytryn.
  5. Po zagotowaniu wyjąć kawałki imbiru.
  6. Do ostudzonej wody imbirowej wlać sok z cytryn.
  7. Dosłodzić miodem.
https://www.bardzogrubysmok.pl/syrop-cytrynowo-imbirowy-z-miodem-do-herbaty/

2 Responses

    • Bardzo Gruby Smok

      Nie robiliśmy specjalnych testów, ale ok miesiąc (nawet do dwóch) trzymamy syrop i jest dobry. Po otwarciu trzymamy go w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *