Bułki pszenne drożdżowe

wpis w: chleby, inne | 0

Bułki pszenne drożdżowe robi się całkiem szybko i co najważniejsze prosto. Będą pysznie smakowały z dowolnymi dodatkami na śniadanie czy kolację. Robiąc je, niezwykle istotne są dwa czynniki: żeby dobrze wyrobić ciasto i żeby rosło w odpowiednio ciepłej temperaturze. To jest klucz do sukcesu, który zagwarantuje Ci, że bułeczki z tego przepisu zawsze Ci wyjdą.

Bułki pszenne drożdżowe

bułki pszenne

Czas przygotowania: 40 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 30 minut/y

Czas całkowity: 1 godzina, 10 minut/y

Porcje: 9 bułek

Składniki:

  • 450g mąki pszennej,
  • 280g ciepłej, przegotowanej wody,
  • 40g oleju,
  • 1 saszetka suszonych drożdży lub 30g świeżych drożdży,
  • 2 łyżeczki soli,
  • pól łyżeczki cukru,
  • 1 jajko,
  • ziarenka (np. siemie lniane, słonecznik).

Przygotowanie:

  1. Mąkę, wodę, olej, drożdże, sól i cukier wymieszać.
  2. Zarobić ciasto.
  3. Podzielić na 9 części i uformować bułeczki.
  4. Uformowane bułeczki ułożyć na blasze z papierem do pieczenia. Przykryć ręcznikami papierowymi lub czystą ściereczką.
  5. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu.
  6. Po tym czasie pomalować bułeczki rozbełtanym jajkiem (będą mieć fajną skórkę).
  7. Posmarowane jajkiem bułeczki posypać ziarenkami wedle uznania.
  8. Piec 30 minut w 200st.
https://www.bardzogrubysmok.pl/bulki-pszenne-drozdzowe/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *