Znudziła Wam się zwykła pizza, a jednak chcielibyście ją zaserwować gościom na spotkaniu? Pizza gwiazda zrobi niekwestionowaną furorę na każdym stole! Wygląda super!
Pizza gwiazda
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki do rozczynu,
- 1 łyżeczka cukru do rozczynu,
- 250ml ciepłej wody,
- 40g świeżych drożdży (lub 20g suszonych drożdży),
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżki oliwy,
- sos pomidorowy,
- szklanka tartego sera żółtego lub mozarella,
- trochę wędliny pokrojonej na kawałeczki,
- słodka papryka, oregano
Przygotowanie:
- Do podgrzanej wody dodać 2 łyżki mąki i cukier. Wymieszać i odstawić na ok 10 minut.
- Po tym czasie rozczyn powinien się spienić.
- Rozczyn wlać do mąki i wymieszać. Dodać oliwę i sól.
- Zagnieść ciasto i dobrze je wyrobić aż będzie gładkie i elastyczne.
- Odstawić w misce w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Przykryć ściereczką.
- Po tym czasie uformować ciasto na trzech blaszkach o średnicy ok 30 cm.
- Na jednym uformowanym cieście rozsmarować delikatnie sos pomidorowy zostawiając ok 1 cm wolnego brzegu.
- Posypać połową sera i szynki.
- Przyłożyć drugie ciasto, delikatnie przycisnąć.
- Posmarować sosem i posypać serem i szynką podobnie jak w przypadku poprzedniej warstwy.
- Przykryć trzecim ciastem, delikatnie docisnąć.
- Na środku wyznaczyć od szklanki okrąg o średnicy ok 8 cm.
- Ponacinać ciasto od wyznaczonego okręgu (on ma zostać nienacięty) do skraju ciasta. Najpierw podzielić ciasto na 4 równe ćwiartki, a następnie każdą z nich jeszcze na 4 części przypominające kształtem trójkąty.
- W dwie ręce chwycić dwa sąsiadujące ze sobą trójkąty i każdy z nich skręcić dwukrotnie (jeden w lewo, drugi w prawo) i ze sobą skleić. Tak samo zrobić z resztą par trójkątów ciasta.
- Po uformowaniu w ten sposób gwiazdy, piec ok 15 minut w 210 st (tryb "pizza").








Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi lub postaw kawę!
Dodaj komentarz