Kruche babeczki z owocami to propozycja pysznego deseru w sezonie letnim (choć nie tylko!) – są pyszne, idealne na każdą pogodę (też na upały!) i świetnie wyglądają!
Kruche babeczki z owocami
Składniki:
- 240 g mąki pszennej,
- 120 g masła,
- szczypta soli,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka śmietany,
- (opcjonalnie) cukier waniliowy,
- (opcjonalnie) 1 łyżka kakao,
- 200ml śmietanki 30%,
- 4 łyżki serka mascarpone,
- owoce: borówki, truskawki, porzeczka, maliny, jeżyny, plasterki brzoskwini lub nektarynki
Przygotowanie:
- Mąkę, masło, sól, żółtko, śmietanę, kakao i cukier waniliowy ze sobą dokładnie wymieszać.
- Ugnieść ciasto.
- Nasmarować wnętrze foremek na babeczki masłem.
- Do każdej z foremek włożyć kulkę z ciasta o średnicy ok 2,5 cm i delikatnie, równomiernie rozgnieść ciasto we wnętrzu foremki tak, aby zakryć wszystkie krawędzie foremki. W razie potrzeby dodać odrobinę więcej ciasta.
- Nakłuć ciasto w foremkach widelcem.
- Piec ok 15 minut w 180st.
- Poczekać do ostygnięcia.
- Ubić śmietankę na sztywno. Wymieszać delikatnie z serkiem mascarpone.
- Nałożyć łyżką lub szprycą masę śmietanową do babeczek.
- Udekorować owocami.




Dodaj komentarz