Karczek wieprzowy w sosie własnym to prosta klasyka gatunku. Pasuje do każdej surówki, sałatki lub warzyw.
Karczek wieprzowy w sosie własnym
    
                  
              
Składniki:
- 4 plastry karczku,
 - 1 łyżka mąki,
 - 1,5 szklanki wody,
 - 1 cebula,
 - łyżeczka papryki słodkiej,
 - łyżeczka papryki ostrej,
 - sól, pieprz,
 - 2 liście laurowe,
 - 3 ziarenka ziela angielskiego,
 - olej.
 
Przygotowanie:
- Karczek przyprawić i obsmażyć z obu stron na oleju. Wyjąć z garnka.
 - Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić w garnku.
 - Do cebuli włożyć karczek. Wlać wodę. Wrzucić ziele angielskie i liście laurowe.
 - Dusić ok 45 minut.
 - Zagęścić sos mąką.
 




															
		
Dodaj komentarz