Zielone szparagi zawijane w boczku

wpis w: obiady, warzywa | 1

Wiosna to idealna pora na przepyszne zielone szparagi zawijane w boczku! Są pyszne i zdrowe. Na dodatek świetnie komponują się na obiad z jajkiem sadzonym i ziemniaczkami. Pyszności!

Zielone szparagi zawijane w boczku

Szparagi z boczkiem

Porcje: 2

Składniki:

  • 6-8 szparagów zielonych,
  • 6-8 cienkich plasterków boczku,
  • olej

Przygotowanie:

  1. Szparagi dokładnie umyć.
  2. Odkroić zdrewniałą końcówkę (byłaby łykowata!).
  3. Każdy szparag owinąć plastrem boczku.
  4. Smażyć na oleju na patelni pod przykryciem ok 25 minut aż szparagi zrobią się miękkie.
  5. W połowie czasu smażenia warto obrócić szparagi na drugą stronę, żeby boczek był przyrumieniony z obu stron.

Smocze porady:

Szparagi w boczku najlepiej smakują z ziemniaczkami i jajkiem sadzonym. Pycha!

https://www.bardzogrubysmok.pl/zielone-szparagi-zawijane-w-boczku/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *