Tort z musem kiwi

wpis w: owoce, torty | 0

Tort z musem kiwi to pyszny tort z kwaskowym posmakiem, dzięki któremu nie jest za słodki. Nawet osoby nieprzepadające za słodyczami będą prosić o dokładkę!

Tort z musem kiwi

Tort z musem kiwi

Składniki:

  • ok 150g ciasteczek korzennych,
  • 100g masła,
  • 12 kiwi (+ 2-3 sztuki do ozdoby),
  • 1/3 filiżanki zimnej wody,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 1 serek mascarpone,
  • 300ml śmietanki 30%,
  • 2 łyżki cukru.

Przygotowanie:

  1. Ciasteczka zmiksować z masłem.
  2. Powstałą masę wklepać w dno tortownicy.
  3. 12 kiwi obrać i pokroić. Dosypać 1 łyżkę cukru i zblendować. Zagotować kilka minut.
  4. Do 1/3 filiżanki zimnej wody wsypać żelatynę. Wymieszać.
  5. Do przestygniętej masy kiwi wlać roztopioną żelatynę i dokładnie wymieszać (można razem zblendować ponownie). Zostawić do pełnego ostygnięcia.
  6. Śmietankę ubić z 1 łyżką cukru. Dodać serek mascarpone i dobrze wymieszać.
  7. Połowę masy śmietanowo-mascarpone wyłożyć na ciasteczkowy spód.
  8. Na wierzch rozlać żelkę kiwi, gdy ta zacznie się ścinać.
  9. Włożyć tort do lodówki i odczekać aż żelka kiwi zetnie się dobrze.
  10. Na wierzch wyłożyć resztę masy śmietanowo-mascarpone.
  11. Udekorować resztą kiwi.
  12. Przechowywać w lodówce.
https://www.bardzogrubysmok.pl/tort-z-musem-kiwi/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *