Szarlotka z kruszonką

wpis w: ciasta, owoce | 0

Wasza Wysokość Szarlotka z kruszonką czyli Klasyka ciast, której nikomu nie trzeba przedstawiać 🙂 Najprawdopodobniej jest to najbardziej tradycyjne polskie ciasto, które każdy z nas zna od dziecka. A smoczy przepis zawsze się sprawdza i zawsze wychodzi.

Szarlotka z kruszonką

szarlotka

Czas przygotowania: 15 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 50 minut/y

Czas całkowity: 1 godzina, 5 minut/y

Porcje: forma 30x24cm

Składniki:

  • 600g mąki,
  • 150g cukru pudru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 4 żółtka,
  • 250g masła w kawałkach,
  • 4 łyżki zimnej wody,
  • ok 6 jabłek,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • rodzynki [opcjonalnie],
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Wymieszać mąkę, cukier puder, cukier waniliowy i sól.
  2. Dodać pozostałe składniki i urobić ciasto.
  3. 1/3 ciasta odstawić do zamrażalnika. Pozostałą część odstawić do lodówki.
  4. Obrać jabłka, pokroić na małą kostkę, wsypać do garnka. Przesmażyć aż powstanie mus. Doprawić cynamonem. Ewentualnie dosypać rodzynki.
  5. Wyjąć ciasto z lodówki i ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem.
  6. Rozłożyć mus jabłkowy.
  7. Wyjąć resztę ciasta z zamrażarki. Porozrywać na małe kawałeczki lub zetrzeć na tarce i posypać nim szarlotkę.
  8. Piec 50 minut w 180st.
https://www.bardzogrubysmok.pl/szarlotka-z-kruszonka/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *