Racuchy

Najlepszy deser lub obiad na bazie jabłek. Racuchy możesz przygotować na świeżo, na ciepło na obiad. A to, co zostanie (jeżeli zostanie!) zaserwować na zimno na podwieczorek. Pyszne są w obu wersjach.

Jest to wersja racuchów z wykorzystaniem musu jabłkowego. Ale jeżeli wolisz pochrupać całe kawałki jabłek w plackach, Smok poleca też drugą wersję. Dla każdego coś dobrego wedle preferencji 🙂

Racuchy

racuchy-z-jablkami

Porcje: 6

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 3/4 szklanki musu jabłkowego,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sól

Przygotowanie:

  1. Jabłka pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Gotować, mieszając. Ewentualnie można dosypać cukru wedle uznania, jeżeli jabłka są kwaśne.
  2. Jajka roztrzepać z solą.
  3. Zmieszać wszystkie składniki. Powinno się osiągnąć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Ewentualnie dosypać mąki lub dolać trochę wody.
https://www.bardzogrubysmok.pl/racuchy/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *