Placki ziemniaczane to klasyka nie tylko dla fanów ziemniaków. Smok poleca szczególnie do jedzenia ich samych bez żadnych dodatków, choć oczywiście w wersji z gulaszem lub śmietaną też są wyborne!
Placki ziemniaczane
Składniki:
- ok 7 ziemniaków,
- 2 jajka,
- 2 cebule,
- 1/2 szklanki mąki,
- sól, pieprz,
- garść natki pietruszki,
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać, zetrzeć na drobnej tarce.
- Dodać cebulę pokrojoną drobno.
- Dodać jajka, mąkę i pietruszkę. Przyprawić.
- Smażyć na patelni z obu stron do mocnego zarumienienia.
![placki ziemniaczane](https://www.bardzogrubysmok.pl/wp-content/uploads/2022/03/placki-ziemniaczane1.jpg)
![placki ziemniaczane](https://www.bardzogrubysmok.pl/wp-content/uploads/2022/03/placki-ziemniaczane2.jpg)
![placki ziemniaczane](https://www.bardzogrubysmok.pl/wp-content/uploads/2022/03/placki-ziemniaczane3.jpg)
Dodaj komentarz