Lasagne po bolońsku

Chcesz poczuć włoski klimat we własnym domu, a znudziła Ci się już pizza? Smok poleca lasagne po bolońsku. Z pewnością jest to bardzo włoskie danie, które zagości u Ciebie nieraz.

Lasagne po bolońsku

lazania-mięsna

Czas przygotowania: 20 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 30 minut/y

Czas całkowity: 50 minut/y

Składniki:

  • 300g mięsa mielonego,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • passata pomidorowa,
  • płaty makaronu do lasagne,
  • oliwa,
  • sól, pieprz,
  • oregano, bazylia, zioła włoskie,
  • słodka papryka, ostra papryka (ewentualnie),
  • ser żółty w plastrach lub starty,
  • 3 łyżki śmietany 18%

Przygotowanie:

  1. Podsmażyć drobno pokrojoną cebulę na oliwie.
  2. Dodać mięso mielone, wymieszać i podsmażyć.
  3. Dodać passatę pomidorową oraz wyciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Dodać przyprawy wedle uznania, wymieszać.
  5. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować oliwą, a następnie wyłożyć płatami makaronu.
  6. Wyłożyć ok 1/2 przygotowanego sosu pomidorowego.
  7. Ułożyć kolejną warstwę płatów makaronu i sosu pomidorowego.
  8. Całość przykryć ostatnią warstwą płatów makaronu.
  9. Na wierzchu rozsmarować pozostały sos pomidorowy i śmietanę, a następnie ułożyć ser żółty.
  10. Całość można dodatkowo posypać wybranymi przyprawami (np. oregano lub papryką).
  11. Piec w piekarniku w 190 st. przez 20 minut przykryte folią aluminiową. Po tym czasie zdjęć folię i piec jeszcze 10 minut.
  12. Podawać po ok 5 minutach po wyjęciu z piekarnika.

Smocze porady:

Smok używa oliwy smakowej - np. paprykowej.

https://www.bardzogrubysmok.pl/lasagne-po-bolonsku/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *