Krokiety z jajkiem i szczypiorkiem

Krokiety z jajkiem i szczypiorkiem są przepyszne i bardzo syte. Z przepisu wychodzi ok 9-10 krokietów, którymi spokojnie naje się 4-5 osób. Mimo że są ciut pracochłonne, warto je przygotować dla ich świetnego smaku.

Ciasto na naleśniki wykonujemy z przepisu podstawowego.

Krokiety z jajkiem i szczypiorkiem

Krokiety z jajkiem

Porcje: ok 9-10 krokietów

Składniki:

  • 1 szklanka mleka,
  • 1,5 szklanki wody,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 10 jajek
  • szczypta cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pęczek szczypiorku,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • pół cebuli,
  • bułka tarta,
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. 8 jajek ugotować na twardo. Po ostudzeniu obrać i pokroić w drobną kostkę.
  2. Mleko, wodę, mąkę, 1 jajko, proszek do pieczenia, odrobinę soli i cukru zmiksować, żeby ciasto było lejące i lekkie.
  3. Smażyć na oleju na rozgrzanej patelni.
  4. Gdy spód naleśnika się przysmaży, obrócić na drugą stronę i dosmażyć.
  5. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na patelni.
  6. Pokrojone ugotowane jajka zmieszać z cebulą i posiekanym szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę i wymieszać.
  7. Na każdy naleśnik położyć część farszu jajecznego. Zwinąć w "kopertkę".
  8. Zwinięte naleśniki obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć ze wszystkich stron na słoty kolor.

Smocze porady:

Ciasto na naleśniki wykonujemy z przepisu podstawowego.

https://www.bardzogrubysmok.pl/krokiety-z-jajkiem-i-szczypiorkiem/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *