Ciasto cytrynowe

wpis w: ciasta, desery, owoce | 0

Ciasto cytrynowe to szybkie, pyszne ciasto, które zawsze wychodzi. W smaku jest mocno cytrynowe, co czyni je lekkim i idealnym na upalny dzień.

Smok poleca również ciasto z jabłkami.

Ciasto cytrynowe

ciasto cytrynowe

Czas przygotowania: 20 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 40 minut/y

Czas całkowity: 1 godzina

Porcje: porcja na keksówkę

Składniki:

  • 1 kostka margaryny,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 cytryna,
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Margarynę utrzeć z cukrem.
  2. Pojedynczo dodawać jajka i utrzeć razem na jednolitą masę.
  3. Dodać 1 szklankę mąki, proszek do pieczenia i wymieszać.
  4. Skórkę z cytryny zetrzeć na drobnej tarce, wycisnąć sok.
  5. Do utartej masy dołożyć skórkę i sok z cytryny. Wymieszać.
  6. Dodać drugą szklankę mąki. Dokładnie połączyć składniki.
  7. Ciasto przelać do podłużnej formy posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.
  8. Piec 40 minut w 180st.
https://www.bardzogrubysmok.pl/ciasto-cytrynowe/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *