Ciasto na pierogi [przepis podstawowy]

wpis w: dania mączne | 0

Znając przepis na ciasto na pierogi możecie stworzyć niezliczoną ilość różnych dań słodkich i wytrawnych. Wystarczy, że przygotujecie różne farsze do ich wypełnienia.

Ciasto na pierogi

pierogi

Czas przygotowania: 10 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 10 minut/y

Czas całkowity: 20 minut/y

Porcje: ok 40-45 sztuk

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki gorącej wody,
  • łyżka oleju,
  • jajko,
  • łyżeczka soli.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki ze sobą zmieszać.
  2. Wyrobić ciasto.
  3. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. W razie potrzeby dosypać trochę mąki lub dolać trochę wody.
  4. Wyrobione ciasto odstawić do lodówki na 10 minut. Po tym czasie będzie gotowe do wałkowania.
  5. Po rozwałkowaniu wycinać kółka z ciasta za pomocą szklanki.
  6. Nakładać farsz i formować pierogi.
  7. Ulepione pierogi wrzucać delikatnie do gotującej się wody.
  8. Gotować ok 8 minut po wypłynięciu pierogów na powierzchnię wody.
https://www.bardzogrubysmok.pl/ciasto-na-pierogi-przepis-podstawowy/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *