Bułki na zapiekanki

wpis w: chleby, inne, zapiekanki | 2

Lubicie zapiekanki? Kto ich nie lubi! A gdyby tak przygotować je samemu od zera? Smok zaprasza po sprawdzony przepis na bułki na zapiekanki. Na takich bułkach każde składniki będą świetnie smakować.

Bułki na zapiekanki

Bułki na zapiekanki

Czas przygotowania: 1 godzina, 20 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 30 minut/y

Czas całkowity: 1 godzina, 50 minut/y

Składniki:

  • 1 opakowanie suszonych drożdży,
  • 1,25 kubka ciepłej wody,
  • łyżeczka cukru,
  • 450g mąki,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 łyżki granulowanego czosnku,
  • 3 łyżki ziół prowansalskich.
  • 2 łyżeczki soli.

Przygotowanie:

  1. Mąkę, wodę, olej, drożdże, sól i cukier wymieszać.
  2. Zarobić ciasto.
  3. Podzielić na 4 części i uformować wyciągnięte bułki-bagietki.
  4. Uformowane bułeczki ułożyć na blasze z papierem do pieczenia. Przykryć ręcznikami papierowymi lub czystą ściereczką.
  5. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu.
  6. Po tym czasie rozciągnąć bułki trochę bardziej i zostawić do dalszego wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
  7. Piec 30 minut w 200st.
https://www.bardzogrubysmok.pl/bulki-na-zapiekanki/

2 Responses

  1. Izzy

    Dlaczego bułki są wklęśnięte? Czy to zamierzony efekt (Jeśli tak – po co?), czy zakalec? No i….ile to „kubek”? Mam takie 280ml, 300ml, 315ml, 320ml….który to ten „Twój”?

    • Bardzo Gruby Smok

      Specjalnie tak wyprofilowane, żeby można było do tego wklęśnięcia włożyć składniki zapiekanki 🙂 ale oczywiście można zrobić pełne bułeczki i je przeciąć wzdłuż na pół 🙂
      Kubek u mnie ma 250ml

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *