Bułki na zapiekanki

wpis w: chleby, inne, zapiekanki | 0

Lubicie zapiekanki? Kto ich nie lubi! A gdyby tak przygotować je samemu od zera? Smok zaprasza po sprawdzony przepis na bułki na zapiekanki. Na takich bułkach każde składniki będą świetnie smakować.

Bułki na zapiekanki

Bułki na zapiekanki

Czas przygotowania: 1 godzina, 20 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 30 minut/y

Czas całkowity: 1 godzina, 50 minut/y

Składniki:

  • 1 opakowanie suszonych drożdży,
  • 1,25 kubka ciepłej wody,
  • łyżeczka cukru,
  • 450g mąki,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 łyżki granulowanego czosnku,
  • 3 łyżki ziół prowansalskich.
  • 2 łyżeczki soli.

Przygotowanie:

  1. Mąkę, wodę, olej, drożdże, sól i cukier wymieszać.
  2. Zarobić ciasto.
  3. Podzielić na 4 części i uformować wyciągnięte bułki-bagietki.
  4. Uformowane bułeczki ułożyć na blasze z papierem do pieczenia. Przykryć ręcznikami papierowymi lub czystą ściereczką.
  5. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu.
  6. Po tym czasie rozciągnąć bułki trochę bardziej i zostawić do dalszego wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
  7. Piec 30 minut w 200st.
https://www.bardzogrubysmok.pl/bulki-na-zapiekanki/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *