Gwiazda Bożonarodzeniowa

Wcale nie bardzo trudne, choć wymaga ciut cierpliwości… Ale warto! Gwiazda Bożonarodzeniowa swoim wyglądem (i smakiem też) zrobi furorę na świątecznym stole!

Gwiazda Bożonarodzeniowa

gwiazda bożonarodzeniowa

Składniki:

  • 600g mąki,
  • 200g mleka,
  • 120g cukru,
  • 40g drożdży świeżych,
  • 4 jajka,
  • 50 g masła (nie z lodówki),
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • puszka masy makowej (ok 900g),
  • sól

Przygotowanie:

  1. Mleko delikatnie podgrzać. Dodać cukier i drożdże, wymieszać i odstawić na kilka minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
  2. Wlać zaczyn do miski. Dodać mąkę, masło pokrojone na kawałki, cukier waniliowy, 4 żółtka i odrobinę soli. Wyrobić ciasto i zostawić na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  3. Białka ubić z odrobiną soli do uzyskania sztywnej piany.
  4. Delikatnie wymieszać ubite białko z masą makową.
  5. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części.
  6. Każdą część ciasta rozwałkować na kształt koła o średnicy ok 30 cm ("blaty" ciasta muszą być równej wielkości, warto skorzystać z miarki - dna tortownicy).
  7. Na blasze na papierze do pieczenia ułożyć pierwsze koło z ciasta. Posmarować 1/3 masy makowej zostawiając po ok 1cm wolnego brzegu.
  8. Przykryć drugim kołem z ciasta, delikatnie przyklepać i posmarować połową pozostałej masy makowej.
  9. Przykryć trzecim kołem z ciasta, ponownie przyklepać, posmarować resztą masy makowej i przykryć ostatnim kawałkiem ciasta.
  10. Całość lekko docisnąć.
  11. Na środku wyznaczyć od szklanki okrąg o średnicy ok 8 cm.
  12. Ponacinać ciasto od wyznaczonego okręgu (on ma zostać nienacięty) do skraju ciasta. Najpierw podzielić ciasto na 4 równe ćwiartki, a następnie każdą z nich jeszcze na 4 części przypominające kształtem trójkąty.
  13. W dwie ręce chwycić dwa sąsiadujące ze sobą trójkąty i każdy z nich skręcić dwukrotnie (jeden w lewo, drugi w prawo) i ze sobą skleić. Tak samo zrobić z resztą par trójkątów ciasta.
  14. Po uformowaniu w ten sposób gwiazdy, całość zostawić do wyrośnięcia na ok 10 minut.
  15. Piec 35 minut w 180 st.
https://www.bardzogrubysmok.pl/gwiazda-bozonarodzeniowa/

Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi lub postaw kawę!

Buy Coffee

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *