Wcale nie bardzo trudne, choć wymaga ciut cierpliwości… Ale warto! Gwiazda Bożonarodzeniowa swoim wyglądem (i smakiem też) zrobi furorę na świątecznym stole!
Gwiazda Bożonarodzeniowa
Składniki:
- 600g mąki,
- 200g mleka,
- 120g cukru,
- 40g drożdży świeżych,
- 4 jajka,
- 50 g masła (nie z lodówki),
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- puszka masy makowej (ok 900g),
- sól
Przygotowanie:
- Mleko delikatnie podgrzać. Dodać cukier i drożdże, wymieszać i odstawić na kilka minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
- Wlać zaczyn do miski. Dodać mąkę, masło pokrojone na kawałki, cukier waniliowy, 4 żółtka i odrobinę soli. Wyrobić ciasto i zostawić na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Białka ubić z odrobiną soli do uzyskania sztywnej piany.
- Delikatnie wymieszać ubite białko z masą makową.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części.
- Każdą część ciasta rozwałkować na kształt koła o średnicy ok 30 cm ("blaty" ciasta muszą być równej wielkości, warto skorzystać z miarki - dna tortownicy).
- Na blasze na papierze do pieczenia ułożyć pierwsze koło z ciasta. Posmarować 1/3 masy makowej zostawiając po ok 1cm wolnego brzegu.
- Przykryć drugim kołem z ciasta, delikatnie przyklepać i posmarować połową pozostałej masy makowej.
- Przykryć trzecim kołem z ciasta, ponownie przyklepać, posmarować resztą masy makowej i przykryć ostatnim kawałkiem ciasta.
- Całość lekko docisnąć.
- Na środku wyznaczyć od szklanki okrąg o średnicy ok 8 cm.
- Ponacinać ciasto od wyznaczonego okręgu (on ma zostać nienacięty) do skraju ciasta. Najpierw podzielić ciasto na 4 równe ćwiartki, a następnie każdą z nich jeszcze na 4 części przypominające kształtem trójkąty.
- W dwie ręce chwycić dwa sąsiadujące ze sobą trójkąty i każdy z nich skręcić dwukrotnie (jeden w lewo, drugi w prawo) i ze sobą skleić. Tak samo zrobić z resztą par trójkątów ciasta.
- Po uformowaniu w ten sposób gwiazdy, całość zostawić do wyrośnięcia na ok 10 minut.
- Piec 35 minut w 180 st.






Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi lub postaw kawę!
Dodaj komentarz