Kubeczki czekoladowe

Chcesz zaskoczyć znajomych nietypowym deserem? Kubeczki czekoladowe z dżemem, bitą śmietaną i owocami chociaż są bardzo proste, ale są też bardzo efektowne.

Kubeczki czekoladowe

Kubeczki czekoladowe

Czas przygotowania: 2 godzin/y

Czas całkowity: 2 godzin/y

Porcje: ok 12

Składniki:

  • czekolada gorzka,
  • czekolada mleczna,
  • dżem o dowolnym smaku,
  • śmietana 30%,
  • 2 kiwi

Przygotowanie:

  1. Czekolady połamać i rozpuścić razem w kąpieli wodnej. Wymieszać.
  2. Pędzelkiem kuchennym posmarować roztopioną czekoladą papilotki (dokładnie!).
  3. Papilotki z czekoladą wsadzić do zamrażalnika na co najmniej 1,5 godziny.
  4. Po stwardnieniu czekolady, papilotki DELIKATNIE zdjąć z kubeczków czekoladowych.
  5. Do kubeczków włożyć po 1,5 łyżki dżemu.
  6. Odłożyć do lodówki.
  7. Ubić śmietanę, nałożyć ją do wnętrza kubeczków czekoladowych z wykorzystaniem rękawa cukierniczego.
  8. Ozdobić kubeczki czekoladowe kiwi pokrojonym w ósemkę.

Smocze porady:

Kubeczki w zamrażarce można trzymać dla pewności dłużej. Może się też zdarzyć tak, że podczas zdejmowana papilotek zaczną się topić i trzeba je będzie na chwilę z powrotem umieścić w zamrażarce.

Przy zdejmowaniu papilotek z kubeczków czekoladowych warto wyjmować je z zamrażarki pojedynczo.

Smok poleca pigwowy dżem na wypełnienie kubeczków 🙂

https://www.bardzogrubysmok.pl/kubeczki-czekoladowe/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *