Niespodziewani goście? Tarta z szynką na cieście francuskim to bardzo łatwa i szybka do przygotowania przekąska. Dosłownie w kilka minut przygotujesz całość, a potem możesz spokojnie siedzieć i rozmawiać z gośćmi czekając aż tarta się upiecze.
Tarta z szynką na cieście francuskim
    
                  
              
Składniki:
- ciasto francuskie (ok pół rolki),
 - 3 jajka,
 - 200ml śmietanki 12%,
 - garść tartego sera żółtego,
 - pół cebuli szalotki,
 - 2 kabanosy,
 - 10 plasterków szynki i/lub boczku,
 - 10 pomidorków koktajlowych.
 - sól, pieprz,
 - słodka papryka
 
Przygotowanie:
- Ciasto francuskie trochę rozwałkować. Wyłożyć w formie na tartę dociskając do dna i brzegów formy.
 - Spód ciasta nakłuć widelcem. Usunąć brzegi ciasta wystające ponad wysokość formy.
 - W misce rozbełtać jajka. Zmieszać ze śmietanką i przyprawami.
 - Cebulę pokroić w plasterki. Pomidorki przekroić na połowy. Szynkę pokroić na mniejsze fragmenty.
 - Na cieśnie rozłożyć kawałki szynki, cebulę i pomidorki.
 - Zalać masą jajeczno-śmietanową.
 - Posypać serem.
 - Piec ok 30minut w 180st (góra-dół) aż do całkowitego ścięcia się masy jajeczno-śmietanowej.
 





															
		
Dodaj komentarz