Wasza Wysokość Szarlotka z kruszonką czyli Klasyka ciast, której nikomu nie trzeba przedstawiać 🙂 Najprawdopodobniej jest to najbardziej tradycyjne polskie ciasto, które każdy z nas zna od dziecka. A smoczy przepis zawsze się sprawdza i zawsze wychodzi.
Szarlotka z kruszonką
    
                  
              
Składniki:
- 600g mąki,
 - 150g cukru pudru,
 - 2 łyżeczki cukru waniliowego,
 - 4 żółtka,
 - 250g masła w kawałkach,
 - 4 łyżki zimnej wody,
 - ok 6 jabłek,
 - 1 łyżeczka cynamonu,
 - rodzynki [opcjonalnie],
 - sól.
 
Przygotowanie:
- Wymieszać mąkę, cukier puder, cukier waniliowy i sól.
 - Dodać pozostałe składniki i urobić ciasto.
 - 1/3 ciasta odstawić do zamrażalnika. Pozostałą część odstawić do lodówki.
 - Obrać jabłka, pokroić na małą kostkę, wsypać do garnka. Przesmażyć aż powstanie mus. Doprawić cynamonem. Ewentualnie dosypać rodzynki.
 - Wyjąć ciasto z lodówki i ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem.
 - Rozłożyć mus jabłkowy.
 - Wyjąć resztę ciasta z zamrażarki. Porozrywać na małe kawałeczki lub zetrzeć na tarce i posypać nim szarlotkę.
 - Piec 50 minut w 180st.
 
															
		



Dodaj komentarz