Potrawka zwiadowców

wpis w: dania mięsne | 0

Zainspirowani serią książek Johna Flanagana pt. „Zwiadowcy” stworzyliśmy danie, którym mogliby zajadać się bohaterowie książki. Potrawka zwiadowców jest pyszna i sycąca.

Potrawka zwiadowców

Potrawka zwiadowców

Składniki:

  • 50 g sera mozarella startego,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cukinia pokrojona w półplastry
  • 1 czerwona papryka, bez gniazd nasiennych,
  • 2 filety z piersi kurczaka, bez skóry,
  • 400 g wody,
  • 200 g śmietany 30%,
  • 1 kostka rosołowa warzywna
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ - 1 łyżeczka mieszanych ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki chili
  • 1 łyżka mąki

Przygotowanie:

  1. Cebulę, paprykę i kurczaka pokroić w kostkę. Cukinię pokroić w półplastry. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  2. Do garnka wlać olej, wsypać cebulę i czosnek. Dusić 5 minut.
  3. Dodać cukinię, paprykę, kurczaka, wodę, śmietanę i przyprawy. Gotować 20 minut.
  4. Dodać mąkę i ser. Dobrze wymieszać. Gotować kilka minut.

Smocze porady:

Podawać z gnocchi, makaronem albo ryżem.

https://www.bardzogrubysmok.pl/potrawka-zwiadowcow/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *