Duszone żeberka w salsie pomidorowej

wpis w: dania mięsne | 0

Duszone żeberka w salsie pomidorowej zasmakują każdemu mięsożercy 🙂

Duszone żeberka w salsie pomidorowej

Żeberka w salsie pomidorowej

Porcje: 4

Składniki:

  • 4 kawałki żeberek pokrojone po 3 kości (ok 0,5kg),
  • 3 szklanki passaty pomidorowej,
  • 0,5 szklanki wody,
  • sól, pieprz,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • słodka papryka,
  • ostra papryka,
  • łyżka oliwy

Przygotowanie:

  1. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
  2. Wymieszać z passatą pomidorową.
  3. Żeberka posolić, popieprzyć.
  4. Włożyć żeberka do salsy. Doprawić.
  5. Odstawić do marynowania na noc.
  6. W szerokim rondlu rozgrzać oliwę. Obsmażyć żeberka z obu stron po 5 minut.
  7. Wlać do garnka salsę, w której żeberka się marynowały. Dolać wody.
  8. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 2 godziny.
https://www.bardzogrubysmok.pl/duszone-zeberka-w-salsie-pomidorowej/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *