Chleb na zakwasie

wpis w: chleby | 0

Jeżeli lubicie pieczywo, przemyślcie pieczenie go w domu. Smok proponuje pyszny chleb na zakwasie. Pieczenie trwa długo, ale warto!

Chleb na zakwasie

chleb na zakwasie

Składniki:

  • 140g (na zaczyn) + 600g mąki pszennej chlebowej typ 750 lub 650,
  • 170g (na zaczyn) + 420g wody,
  • 80g mąki orkiszowej lub razowej,
  • 90g mąki żytniej typ 2000,
  • 30g zakwasu,
  • 18g soli
  • oliwa
  • [ewentualnie] nasiona dyni lub żurawina

Przygotowanie:

  1. Dokarmić zakwas. Odczekać ok 12 godzin.
  2. Zrobić zaczyn: w plastikowej misce zmieszać dobrze 30g zakwasu, 140g mąki pszennej i 170g wody. Miskę z zaczynem przykryć ściereczką i zostawić na ok 12 godzin.
  3. Po tym czasie do zaczynu dodać 600g mąki, 80g mąki orkiszowej, 90g mąki żytniej, 420g wody i ewentualnie dodatki (żurawina, nasiona dyni etc). Dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Przykryć miskę ścierką i zostawić na godzinę.
  4. Dodać sól. Dobrze wymieszać łyżką. Przykryć miskę ścierką i zostawić na 40 minut.
  5. Wyrobić ciasto rękami posmarowanymi lekko oliwą (dzięki temu ciasto nie będzie się kleić do rąk). Przykryć miskę ścierką i odstawić na kolejne 40 minut,
  6. Ponownie wyrobić ciasto, przykryć ścierką i zostawić na 40 minut.
  7. Dwie miski obficie posypać mąką kukurydzianą (lub 1 keksówkę chlebową posmarować oliwą i obsypać mąką kukurydzianą).
  8. Do misek włożyć po połowie ciasta (do keksówki całość). Obsypać jeszcze mąką kukurydzianą, zadbać, żeby ciasto nie przykleiło się do ścianek miski.
  9. Zostawić ciasto do formowania się na 2,5 godziny.
  10. Wstawić miski (keksówkę) do lodówki na noc.
  11. Nagrzać piekarnik z blachą z papierem do pieczenia na 220 stopni. Na dół piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą.
  12. Chlebki naciąć ostrym nożem zmoczonym wodą.
  13. Wrzucić chlebki na blachę (lub wstawić keksówkę na blachę).
  14. Piec 40 minut w 220 stopniach.
  15. Upieczony chleb postukany w spód powinien wydać głuchy odgłos,
  16. Studzić chleby na kratce.
https://www.bardzogrubysmok.pl/chleb-na-zakwasie/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *