Brakuje Ci pomysłów na jesienne zupy? Może tym razem zupa dyniowo-warzywna? Jest niezwykle prosta, a bardzo smaczna.
Zupa dyniowo-warzywna
Składniki:
- 1 dynia hokkaido,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 pomidor,
- 1/2 cukinii,
- 1/2 papryki czerwonej,
- 1/2 papryki zielonej,
- 1 łyżka tymianku,
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki,
- 1/2 filiżanki śmietanki 30%,
- 600ml wody,
- sól, pieprz,
- odrobina oleju
- 50g sera feta lub sera sałatkowego
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić.
- Zeszklić na oleju.
- Wszystkie warzywa umyć.
- Dynię obrać i usunąć z niej gniazdo nasienne.
- Usunąć gniazda nasienne z papryki i pomidora.
- Dynię, pomidora, papryki i cukinię pokroić i dodać do cebuli.
- Zalać wodą i przyprawić.
- Gotować ok 20 minut.
- Zmiksować.
- Dodać śmietankę i wymieszać.
- Ser feta lub ser sałatkowy pokroić w kostkę.
- Zupę podawać z makaronem posypaną serem.



Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi lub postaw kawę!
Dodaj komentarz