Placek drożdżowy z rabarbarem

wpis w: ciasta | 0

Dzisiaj pora na czerwcowy klasyk: placek drożdżowy z rabarbarem. Kto jeszcze go uwielbia?

Placek drożdżowy z rabarbarem

ciasto drożdżowe z rabarbarem

Składniki:

  • ok 580g mąki pszennej,
  • 150 g cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 130g masła,
  • 220 g mleka,
  • 40g drożdży świeżych,
  • 1 jajko + 1 żółtko,
  • sól,
  • 6 łodyg rabarbaru

Przygotowanie:

  1. 70g mąki wymieszać z 50g cukru, 50g miękkiego masła i 1 łyżeczką cukru waniliowego.
  2. Połączyć składniki ze sobą rozcierając je w palcach.
  3. Odstawić kruszonkę do lodówki.
  4. Mleko delikatnie podgrzać. Dodać rozkruszone drożdże i resztę cukru i cukru waniliowego. Zostawić na 10 minut do podwojenia swojej objętości.
  5. Dodać mąkę, sól, masło i jajka.
  6. Wyrobić ciasto.
  7. Przykryć ciasto w misce ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok 30 minut w ciepłym miejscu.
  8. W międzyczasie umyć rabarbar i pokroić na małe kawałki.
  9. Po tym czasie przełożyć ciasto drożdżowe do foremki wysmarowanej masłem.
  10. Posypać kawałkami rabarbaru, a na wierzch kruszonką.
  11. Piec 45 minut w 170 stopniach.
https://www.bardzogrubysmok.pl/placek-drozdzowy-z-rabarbarem/

Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi lub postaw kawę!

Buy Coffee

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *