Tort wiśniowo-czekoladowy

wpis w: torty | 0

Tort wiśniowo-czekoladowy rozpływa się w ustach! Pyszny i bardzo ładnie wygląda, więc każdy jubilat się z niego bardzo ucieszy!

Tort wiśniowo-czekoladowy

Tort wiśniowo-czekoladowy

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżki wody,
  • sól,
  • 400 ml śmietanki 30%,
  • śmietan-fix,
  • 4 łyżki jogurtu greckiego,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej,
  • 125 g mascarpone (w temperaturze z lodówki),
  • mały słoiczek konfitury wiśniowej,
  • mały słoiczek wiśni w spirytusie

Przygotowanie:

  1. Zagrzać 200ml śmietanki w rondelku mieszając.
  2. Przed zagotowaniem dodać czekoladę i wymieszać dobrze.
  3. Zdjąć z palnika i dalej mieszać.
  4. Zostawić do przestygnięcia.
  5. Przykryć szczelnie folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki.
  6. W tym czasie białka ubić na sztywno z cukrem.
  7. Następnie dodać po jednym żółtku i dalej miksować.
  8. Dodać resztę składników i miksować na niskich obrotach.
  9. Piec 40min w 175st. Zostawić do wystygnięcia.
  10. Po wystygnięciu przeciąć na blaty.
  11. 200ml śmietanki ubić na sztywno ze śmietan-fixem i cukrem pudrem.
  12. Na spodni blat biszkopta wyłożyć wiśnie w spirytusie i połowę ubitej masy śmietanowej.
  13. Nałożyć drugi blat i posmarować go konfiturą wiśniową.
  14. Wyłożyć resztę masy śmietanowej.
  15. Do masy czekoladowej wyjętej z lodówki dodać zimne mascarpone i zmiksować na niskich obrotach.
  16. Wyłożyć masę czekoladową na tort i z pomocą noża "otynkować" go nią.
https://www.bardzogrubysmok.pl/tort-wisniowo-czekoladowy/

Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi lub postaw kawę!

Buy Coffee

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *